VI VILL TALA OM

 

UTLÄNDSKA PJÄSER
NORDISKA PJÄSER
BARNPJÄSER

 

UTLÄNDSKA PJÄSER

 

Howard Barker: 13 OBJECTS – STUDIES IN SERVITUDE           NY PJÄS

5 skåd.

13 Objects är full av svart humor. Med hjälp av 13 vardagliga föremål – bl a en spade, ett par skor, en ring och en tavla – reflekterar Barker över vår existens.

”On the surface of these ordinary things a spiritual quarrel is enacted. They become the focus of desire and loss; desire for what might have been, despair at what it is. […] They become the pretext by which the world is challenged and the detritus of our defeats. We are enslaved by our hopes…” (Howard Barker)

____________________

Caryl Churchill: FEN

5k-1m

Fen handlar om den otillåtna kärleksaffären mellan lantarbetarna Val och Frank och ett samhällets vägran att acceptera och tolerera förändring och annorlundaskap. Val lämnar sin man och sina barn för att leva med Frank. De emotionella konflikter som uppstår lyfter fram samhällets negativa och fördömande syn på en kvinna som lämnar sina barn. Vals misslyckade försök att fly från sitt instängda förutbestämda liv slutar med att hon väljer att dö. Pjäsens sidohandling består av Becky och hennes styvmor som misshandlar henne. Frågorna som Caryl Churchill tar upp i denna pjäs reflekterar hennes feministiska och socialistiska åsikter.

____________________

Mary Gallagher: HOW TO SAY GOOD-BYE

3k-1m-1pojke

How To Say Goodbye handlar om tre arbetarklasskvinnors liv, om lång vänskap, äktenskap och karriär och om hur det är att vara förälder till ett dödssjukt barn. Handlingen flyter fram och tillbaka i tiden.

____________________

Antoine Herbez: 37 YEARS           NY PJÄS

1k-1m

”37 ans est une pièce aux vertus multiples, passant du drame à la comédie sans jamais déflorer son sujet: l’histoire de deux vies, deux destines: d’une rencontre.” (Pierre-Loup Rajot, http://mapage.noos.fr/cie.ah/theme.html)

Nadège och Clovis har ingenting gemensamt förutom numret 37. Nadège avslutar sitt 37nde år i fängelse. Hon har alltid vägrat att berätta, men 15 dagar före sin frigivning bestämmer hon sig för att prata med en journalist som hon valt ut med hjälp av fotografier. Clovis träder in i cellen för att göra en intervju. Han är 37 år gammal. Men han är inte längre journalist utan bara en väldigt deprimerad övergiven människa. Genom en mängd direkta frågor och provokationer irriterar och förvirrar den fångne sin besökare och intervjun förvandlas till ett spel om sanning och om själva meningen med livet. Är det verkligen Nadège som är den mest instängda av de två? Denna spännande pjäs har med succé producerads i Frankrike och Schweiz.

____________________

Stephen Hutton: PATTERNS           NY PJÄS

2k-1m

”[…] teater handler for meg om tre ting; tradisjon, politikk og underholdning” (Stephen Hutton.”Towards a culture of new writing” (Dramatisk årbok 2003). http://dramatiker.no/index.asp Þ Publikasjoner)

Peter är en 30-40årig kille som har allt och strävar efter ingenting. Han funderar inte alls kring sitt liv, gör sig inga tankar över varken det förflutna, nuet eller framtiden. Först när han möter Rachel börjar han undra vad det egentligen är han vill och om han har valt rätt. Dessutom får han inte Jenny, sin f d tjej, ur huvudet. Hon bara finns kvar där och leker med hans tankar…

Mønstre handler om det dramatiker og regissør Stephen Hutton kaller Paradissyndromet. […] Vi kan gjøre hva vi vil, når vi vil. Og gjør vi ikke det kan vi lett klassifieres som uambisiøse. Nå er det ultimale øyeblikk. Det er nå du er aller mest levende. [...] Dette presset kann lede til apati. Eller verre – til paradissyndromet. Vi har alt, men sitter likevel der med krisene våre.” (”Pressemelding fra Ordsmed”, http://www.scenekunst.no/pub/2004s/ Þ 2004_2_6_11.43.4.shtml / 19 Mar 2004)

Stephen Hutton är regissör och dramatiker och har varit yrkesverksam i England och Tyskland. Sedan 1994 har han jobbat i Norge.

Urpremiären av samlevnadskomedin Patterns (Mønstre) den 12 februari 2004 i Oslo blev en stor succé.

____________________

Julia Kearsley: LEAVING HOME

4k-2m

Leaving Home handlar om familjrelationer, om beroendet på och förlusten av en närstående. Pappan försvinner helt plötsligt och resten av familjen försöker hantera sin sorg och måste lära sig att gå vidare. Var och en gör det på sitt sätt.

____________________

Lisa Loomer: THE WAITING ROOM

4k-7m

“God grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.” (s.39)

Tre kvinnor från olika sekel möter varandra i en läkares väntrum. The Waiting Room är en svart komedi om det tidlösa sökandet efter skönhet, om kvinnoideal och kvinnoförtryck, om läkekonsten och sexualpolitik.

____________________

Dennis Potter: BRIMSTONE AND TREACLE

2k-2m

Denna oangenäma, provokativa och starka pjäs tar upp ämnen som religion, moralitet, våldtäkt, rasism, äktenskapsbrott och kanske till och med incest. Den ursprungliga tv-versionen förbjöds av BBC 1976 och visades inte förrän 1987 och pjäsen chockerar än idag. Martin, en främling, lyckas med sin charm att tränga sig in i Mr och Mrs Bates hem. Mrs Bates tar hand om dottern Pattie som två år tidigare råkat ut för en bilolycka och har vart svårt handikappad sedan dess. Känslan av förträngd skuld, vrede, hjälplöshet och depression plågar Mr och Mrs Bates och gör det lätt för Martin att framstå som en räddande ängel. I verkligheten är han djävulen själv och det ända han vill, är att få Mrs Bates ut ur huset för att kunna ge sig på den hjälplösa Pattie. I år satte 1066 Productions upp Brimstone & Treacle för att hylla D. Potter som dog för 10 år sedan. Pjäsen är fortfarande väldigt aktuell och gripande.

____________________

 

NORDISKA PJÄSER

 

Lene Corell, Hanne Ribens & Bent Nørgaard: TRIUMF AT LEVE
- en forestilling om Edith Södergran -

2k

Triumf at leve bygger på dikter och brev av den hyllade finlandssvenska poeten Edith Södergran. Pjäsen handlar om ett stort författarskaps andliga seger över sjukdom och fattigdom och om vänskapen mellan Edith Södergran och Hagar Olsson, två intellektuellt och konstnärligt högt begåvade kvinnor.

____________________

Birgit Hageby & Lars Rudolfsson: SKRATTMÄNNISKAN
- efter en roman av Victor Hugo -

många roller

Gwynplaine:
Dea, du vet att jag är mycket ful.

Dea:
Ful, vad är det för något?
Att vara ful är att göra det som är ont.
Du är vacker,
för du gör bara gott …
… Det blir ljust när du talar. (s.22)

Victor Hugos roman L’homme qui rit är en historisk roman med fiktiva personer. Dess huvudperson Gwynplaine, skrattmänniskan, kan ses som en symbol för en lidande mänsklighet. Skrattmänniskan är en fantastisk berättelse om en ung man som bortrövades, såldes och missformades som barn – av vinstgivande och politiska skäl. Men den är också ett melodrama om kärleken mellan den blinda Dea och den missformade Gwynplaine.

____________________

Anders Nyman: FANTASI FÖR HJÄLTE OCH SLOCKNAD STJÄRNA

2k-1m

Pippi Långstrump, Greta Garbo och Mr Benton befinner sig i samma linbanekabin. Det blir åska och kabinen fastnar. Eftersom det är fredag kväll går det inte att nå någon via hjälptelefonen. Högt upp i luften mellan liv och död börjar Pippi, alla barns hjältinna, och Greta, en av vår tids största stjärnor, fundera kring sina liv – paniska, uppgivna, hoppfulla. Båda är djupt olyckliga över att ha fastnat i en roll som de inte längre trivs med.

____________________

Petr Travnicek: KÄRLEK UTAN ORD (Pantomim)           NY PJÄS

1k-1m

En mycket humorfull pantomim om Hans och Greta, två rullatorbundna pensionärer som förälskar sig i varandra på en parkbänk.

Petr Travnicek föddes 1941 i Tjeckien, har varit bosatt i Sverige sedan 1974 och jobbat bland annat som skådespelare, scenograf och manusskribent.

____________________

 

BARNPJÄSER

 

Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös i version av
- Jan Lewin: PELLE SVANSLÖS ÄR LÖS
5m-3k
- Bodil Malmsten (text) & Björn Isfält (musik): P.SVANSLÖS (musical)
ett antal dansare och skådespelare

Två versioner av Pelle Svanslös äventyr. Den svanslösa katten bor precis som hans kompisar (Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos) i Uppsala.

____________________

Barbro Lindgren: ALBAN – POPMUFFA FÖR SMÅ HUNDAR

4k-4m-1berättare

Alban blir kär i Melitta. Alban är en valp som har ett öra upp och ett öra ner och som inte kan bli arg. Barbro Lindgrens Alban är en väldigt fin och positiv pjäs om livet, kärleken och döden. Det förekommer mycket musik och sånger.

____________________

Petr Travnicek: MAGISTER BJÖRN OCH KLASS 3B BERÄTTAR FABLER

2k-3m           NY PJÄS

På ett väldigt lekfullt och humoristiskt sätt berättar Magister Björn tillsammans med klass 3b några av Aisopos mest kända fabler.

____________________