VI VILL TALA OM…

 

UTLÄNDSKA PJÄSER
SVENSKA PJÄSER & ÖVERSÄTTNINGAR
BARNPJÄSER

 

UTLÄNDSKA PJÄSER

 

Ron Aldridge: IT'S NEVER TOO LATE           NY PJÄS

4m-2k

"At this point, whatever you want to do you should do, and whatever you want to have you should have. Stop thinking about other people. Stop doing things for other people. Only do it if you want to do it […]." (Thomas, s.14)

"Life is life, things happen, and sometimes there's nothing we can do about it. We just have to accept, and move on. And that's what I go for, acceptance and moving on. […] there is only one ' immutable truth in life, and that is, … that some days you're the pidgeon, and some days you're the statue. That's life. And it's no use fighting against it. […]" (Peter, s.16)

"It's never too late to sow wild oats you know." (Linda, s.20)

It's never too late är en sorglös farce om en 57-årig kvinna som bestämmer sig att börja ett nytt liv utan sin otrogna man. Även om det ofta inte är lätt att släppa taget, även om det tar tid och koster mycket kraft, så är det dock aldrig för sent att börja om. Det är aldrig för sent att drömma och att förverkliga sina drömmar.

____________________

Ron Aldridge: THE HAUNTING OF PAUL PENGELLY - A present-day comedy thriller set in Cornwall           NY PJÄS

2m-2k

Paul har precis blivit frikänt från misstanke för mordet på sin fru Susan. Han är nu ihop med sin kusin Melanie vars make Richard dog i en olycka för inte alltför länge sedan. Egentligen finns det ingenting som står i vägen för Pauls och Melanies gemensamma framtid - vore det inte de två döda som tar mer och mer plats i Pauls tankar och driver honom till vansinne … En dramaturgiskt och psykologiskt väl konstruerad pjäs om en mördares samvetskval, en pjäs som påminner en aning om E.A. Poes berättelse "A Tell Tale's Heart".

____________________

Howard Barker: A HOUSE OF CORRECTION           NY PJÄS

5m-3k

"All my life I have sought explanations. All my life I have been denied them." (Hebbel, s.15)

I ett isolerat hus någonstans vid någon gräns vistas en sängliggande diktare och tre kvinnor som skulle kunna vara hans älskarinnor. Deras liv rör sig uteslutet om den hotande "krisen". Ingen vet dock hur denna kris ser ut och vad den innebär - det enda tecknet på krisen är flygplan som outtröttligt kastar av förbjudna dikter. Plötsligt dyker det upp en vilsen kurir på en dansande häst, kanske bäraren av just den information som kan utlösa krisen. Karaktärerna är utlämnade åt en osäker, men oundviklig och existenshotande katastrof - vanmäktiga, fångna, övergivna och ensamma i sitt letande efter mening och upplysning. De är rädda för vad som väntar dem, men är samtidigt besatta av en märklig längtan efter krisen.

Barkers Theatre of Catastrophe utmanar vår förståelse av världen. Några entydiga svar ges inte och pjäsen är långt ifrån lättsmält. Den utforskar gränser, exponerar skoningslöst mänsklig utsatthet i en våldsam och obegriplig värld och spelar med dualismen mellan liv och död, hälsa och sjukdom, tid och evighet. Genom konfrontationen med en rädsla som finns i oss alla, nämligen rädslan för katastrof, förfall och undergång, väcks det stora känslor och vi lämnas i ett tillstånd av förvirring. Pjäsens poetiska språk såsom dess ikke-realistiska, stiliserade och allegoriska karaktär stimulerar imaginationen och bjuder på en mängd möjliga interpretationer.

____________________

Richard France: OBEDIENTLY YOURS, ORSON WELLES

1m-1k           NY VERSION

Obediently Yours utspelar sig i en studio i Hollywood dagen efter Welles' 70nde och sista födelsedag. Den åldrande regissören vars karriär för länge sedan är slut önskar att göra comeback och hoppas på att Steven Spielberg satsar pengar i hans sista stora projekt, en film-version av The Craddle Will Rock byggd på Welles' stora scen triumf från 30-talet. Welles' sista dröm förblir dock en dröm och det enda som den en gång så stora konstnären har kvar är minnen av sitt lysande förflutna. France har bearbetat sin tidigare version av pjäsen och denna nya version kommer att sättas upp nästa år i Tyskland, Österrike, Nederländerna och Belgien.

____________________

John Godber: DEPARTURES - A comedy in ten airports

2/3m-2/5k           NY PJÄS

Den här komedin utspelar sig i avgångshallen på olika flygplatser och handlar om Jim, en medelålders businessman som vacklar mellan sin hustru och en ung sexig assistent. En rolig pjäs om vår tillvarons ostadighet, om att sitta mellan stolarna i livets väntrum.

____________________

Sam Shepard: THE LATE HENRY MOSS           NY PJÄS

6m-1k

Earl och Ray, två bröder, återförenas efter sju år med anledning av sin fars död. De tvingas konfrontera varandra och sitt mörka förflutna. Mycket i det här klaustrofobiska psykodramat påminner om tidigare Shepard-pjäser som Buried Child och True West: rivaliteten mellan far och son resp. mellan de två bröderna, den interfamiljära destruktiviteten, bräckligheten av en amerikansk myt.

____________________

 

SVENSKA PJÄSER & ÖVERSÄTTNINGAR

 

Rafael Alberti: ETT NARRSPEL OM KÄRLEKEN OCH KÄRINGARNA (orig. EL ADEFESIO)           NY ÖVERSÄTTNING

Översättning från spanska av Marina Torres och Artur Lundkvist

5m (små roller)-5k

Rafael Alberti - målare, poet, dramatiker - räknas till Spaniens mest betydande konstnärer under 1900-talet. Han omgicks med bland annat Federico García Lorca och Salvador Dalí och var god vän med Pablo Picasso. El Adefesio är en tragedi som i första hand handlar om generationskonflikten mellan Gorgo, en gammal kvinna, och Altea, hennes brorsdotter, en konflikt som präglas av kärlek, hat, hyckleri och falsk moral. Stora känslor väcks i en farlig balansakt mellan förtryck och frihet, liv och död.

____________________

August Strindbergs EN DÅRES FÖRSVARSTAL - dramat. av Görhan Hellström

1m

"Och medan jag bad henne förlåta mig allt ont jag gjort, sänkte sig en djup dvala över mina ögonlock och jag kände mig smälta som is, upplöst av strålarna från hennes stora ögon som återspeglade en gränslös ömhet. Och under hennes kyss, som trycktes likt ett kallt sigill på min brännande panna, kände jag hur jag sjönk lodrätt ner i obeskrivliga saligheters djup."

Denna monolog av Görhan Hellström är en dramatisering av Strindbergs självbiografiska verk med samma titel som handlar om hans passionerade och destruktiva förhållande med skådespelerskan Siri von Essen.

____________________

Henrik Valentin: HUSTRUR VID HAVET - en musikalisk föreställning om liv fyllda av längtan, saknad, gemenskap, glädje och sorg - upplevda av kvinnor som var eller är makor, sambor, döttrar och mödrar till män på havet -

1k-2 manliga musiker           NY PJÄS

En kabaréaktig pjäs som på ett lättsamt och samtidigt allvarligt sätt avlivar romantiska sjömansmyter och lyfter fram flera olika kvinnors öden.

____________________

Henrik Valentin: BLOMBERGS FRANSKA FÖRSÖK - en drastisk komedi om förväntningar och förhoppningar -

1m-1k           NY PJÄS

Elinor och Hans försöker reda ut sitt trassliga äktenskap med en romantisk weekend-resa till Paris… En mycket rolig komedi som har spelats med stor succé på Klara Soppteatern i fyra år.

____________________

Henrik Valentin: BLOMBERGS II eller BLOMBERGS BESKA BESÖK

1m-2k           NY PJÄS

En ny skruvad situationskomedi kring Hans och Elinor Blomberg fylld av varm humor och bitande cynism. Hans mamma Helga är på besök i det Blombergska hemmet och det är hon som står för det beska. "Men även i denna pjäs vrids beskt och surt till något varmt, sött och positivt i sluttet", menar författaren själv. De två Blomberg-pjäserna kan spelas tillsammans på en och samma kväll.

____________________

Tommy Åberg: SELMA & SOPHIE           NY PJÄS

2k

Selma & Sophie tar upp förhållandet mellan Selma Lagerlöf och Sophie Elkan och är inspirerad av den mycket spännande brevväxlingen mellan de två författarinnor. En "saga om kärlek, kreativitet och konkurrens".

____________________

 

BARNPJÄSER

 

Henrik Valentin: FLIDDER FLADDER - en musikalisk barnpjäs för 6-7år -

1m-1k-1docka-musiker           NY PJÄS

Flidder Fladder, en fladdermus med "elegant päls, smäckra vingar med tunn smidig hud, radarseende" och "lyhörda öron" är kär i Lindalej, en mycket vacker docka som tillhör Hedda. När Hedda glömmer Lindalej ute i trädgården vädrar Flidder Fladder sin chans och tar henne hem till sig. Lindalej visar sig dock inte alls vara så mysig och snäll som han trodde. Tvärtom - hon är jävligt trött på den "jollrande och pjollrande" Hedda och på att vara sött och gullig hela tiden. Hon vill vara en tuff tjej och köra en svart jeep istället för sin röda limousin. Blixtrade av energi håller Lindalej på att vända upp och ner på Flidder Fladders liv…

____________________

H.G. Wells: THE MAGIC SHOP - dramat. av Richard France

2m-2k

En fin pjäs om imaginationens och magins kraft efter en berättelse av H.G. Wells.

____________________